Zoek
0
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
media
  • Apr 15, 2019
  • Reacties: 0

Er bestaat een heel eenvoudige test om een eerste indruk te krijgen van de akoestiek. Het mooiste is, je hebt er volstrekt geen apparatuur voor nodig. Alleen oren en het lichaam. Je kunt namelijk al een heel goed idee krijgen van de mate van galm en/of echo in de ruimte door eenvoudig een kortstondig geïsoleerd geluidssignaal de ruimte in te sturen en te luisteren naar het resultaat.


De klap methode

Wanneer je met je handen in een verder stille ruimte een enkele flinke klap maakt dan creëer je direct al een kortstondig en luid geluid (impuls). Wanneer je hier een klap met vlakke handen van maakt dan zit het merendeel van het geluid daarvan al aardig in het  spectrum van de spraak, zelfs iets breder. Nu kan je eenvoudig luisteren wat er in de ruimte gebeurt. Hoor je bijvoorbeeld alleen de handklap? Dan heb je geen enkele reflectie/galm/echo kennelijk. Dat zou de situatie zijn in een dode kamer van een akoestisch lab. Buiten treft het geluid al snel enkele reflecterende objecten, maar binnen staan muren en vaak nog veel meer oppervlakten die geluid weerkaatsen. De mate van 'droogheid'  van de ruimte (weinig galm) kan je zo aardig inschatten. Als je goed luistert hoor je na verloop van een (kleine) tijd na de klap de reflecties van het klap geluid nog steeds. De mate waarin je dit hoort en zeker ook de duur ervan zegt veel over de ruimte. Een min of meer herhalend patroon duidt op flutter, een lang aanhoudend geluid op veel galm en een grote ruimte. Het geluid kaatst dan lang heen en weer. Een kleine ruimte zullen reflecties sneller optreden en uiteindelijk uitdoven omdat de afstanden klein zijn. En de nagalmtijd zal daarom ook korter zijn. In een grote ruimte, sporthal, kerk of theaterzaal zal het geluid er langer over doen om van wand naar wand te weerkaatsen. De galmtijden worden hierdoor langer.


Oplossing om galm te bestrijden

De oplossing van een galm probleem ligt in het onderbreken van het geluid dat (telkens) weerkaatst wordt. Dat is voor echo en galm in principe hetzelfde. Hiervoor worden akoestische panelen gebruikt die het geluid als het ware absorberen en voorkomen dat het teruggegeven wordt aan de ruimte. Let op, ook het directe geluid zelf wordt daar deels geabsorbeerd, dus het totale volume zal zeker afnemen. Wel hou je relatief meer direct geluid over ten opzichte van de galm en/of geluid uit andere geluidsbronnen (bijvoorbeeld alle gesprekken aan de tafeltjes in een restaurant).