Zoek
0
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
media

Resonator

Een 'resonator' in de akoestiek is het Engelse woord voor een plaat of object dat meetrilt met het geluid. Doordat de plaat of het object in trilling wordt gebracht op de zogenaamde 'eigenfrequentie' (de frequentie waarop door kleine aanstoting het object relatief makkelijk een flinke eigen beweging kan krijgen) ontneemt het akoestische energie door de verliezen in het systeem. Er treedt op bepaalde frequenties dan ook demping op het geluid. Het nadeel hiervan is dat dit bij een vlakke plaat bijvoorbeeld met name goed werkt op lagere frequenties i.v.m. de lage eigenfrequenties van zwaardere objecten en/of platen. Hiermee is dit geen goede oplossing voor demping in het spraakgebied, dat qua frequentie hoger in het audio spectrum ligt. Wel kan het een goede oplossing zijn in de constructie van gebouwen om ongewenste laag frequente trillingen tegen te gaan.


Helmholtzrezonator

Bij een Helmholtzresonator worden eigenlijk kleine luchtkamers in trilling gebracht. Hierdoor werkt dit ook op hogere frequenties, de lucht zelf heeft immers ook weinig massa. Een gaatjesplaat is een voorbeeld van een Helmholtzresonator die in de praktijk van akoestische aanpassingen vaak gebruikt wordt. Doorgaans bevindt zich achter de gaatjesplaat dan toch weer een akoestisch poreus materiaal. Mede om de ook de iets hogere frequenties beter te dempen.


Poreus materiaal en demping van geluid 

Door een poreus materiaal te gebruiken kan men een goede demping over een relatief groot (spraak) gebied verkrijgen. Dit komt doordat de akoestische energie hierbij effectief wordt omgezet door wrijving. Wanneer poreus materiaal ook nog eens op een luchtlaag wordt geplaatst (dus niet direct op de muur) ontstaat nog een veel betere demping, ook op wat lagere frequenties. Het systeem van Designer Acoustics maakt gebruik  van bedrukte poreuze materialen in combinatie met een ophangsysteem en frame dat zorgt voor de juiste afstand tussen harde achterwand en het akoestische paneel.